Progressief / Conservatief

Progressief Conservatief

Conversatietafels. Thema: Progressief Conservatief. Verhalen. Over 1302. Over een jaar lang geluk in de liefde. Over manneken pis.

Schild en Vriend

Schild en Vriend

De vraag "Kan je iets vertellen over de geschiedenis van je land?" bij het thema "Progressief? Conservatief?" leidde tot een verzoek bij een Spaanse dame. "Vertel nog eens het verhaaltje van 1302 en Schild en Vriend".

Scilt ende Vrient (Schild en Vriend): in de aanloop naar de Guldensporenslag gingen de Vlamingen tijdens de Brugse metten de Fransen te lijf. Om elkaar in de schemering te kunnen herkennen en om zichzelf van hun vijanden te kunnen onderscheiden werd een strijdkreet bedacht. De keuze viel op "Schild en Vriend", naar een bekend gebed dat gebruikt werd om God bijstand in de strijd af te smeken. Een bijkomende eigenschap van deze leuze was dat Franstaligen moeite hebben met de uitspraak van deze woorden. Deze strijdkreet is een sjibbolet.

Een jaar lang geluk in de liefde

Een jongeman kende het verhaal van het beeld van Everard 't Serclaes aan de Grote Markt in Brussel. De legende wil dat wie over het beeld wrijft, een jaar lang geluk in de liefde kent. Het beeld van de liggende 't Serclaes bevindt zich buiten het huis De Sterre naast het stadhuis van Brussel en is erg bekend bij binnenlandse en buitenlandse toeristen.

Everard 't Serclaes was een bekende Brusselse patriciër uit de 14e eeuw. Nadat de Vlaamse graaf Lodewijk van Male het hertogdom Brabant was binnengevallen en Brussel bezet had, kwam 't Serclaes in actie. In 1356 klom hij met enkele medestanders over de wallen de stad binnen en opende hij met de ambachtslieden de poorten voor het Brabantse leger. Daarop werd het Vlaamse garnizoen verdreven. 't Serclaes werd later heer van Ternat en Kruikenburg, maar werd in 1388 gewond bij een conflict met de heer van Gaasbeek en overleed in het huis De Sterre in Brussel. Daarop vielen de Brusselaars het kasteel van Gaasbeek aan. Tijdens het beleg zouden de Brusselaars vooral kippen gegeten hebben en zouden ze de naam "kiekefretters" gekregen hebben.

'tSerclaes
Manneken Pis

Manneken Pis

Nog iemand was geïnteresseerd in de legenden over Manneken Pis. Een legende is een verhaal over vroeger. Niemand weet of het verhaal echt gebeurde. Maar iedereen vertelt het verhaal wel door.

  • In één verhaal plaste een kleine jongen tegen de deur van een heks. Die heks woonde op de plek waar het beeldje nu staat. De heks riep tegen de jongen: "Vanaf nu zal je altijd plassen." De heks veranderde de jongen in een beeld van steen. Een steen die altijd plast.
  • In een tweede verhaal was het feest in Brussel. Ouders raakten hun zoon kwijt in de grote groep mensen. Ze zochten hem dagenlang. Na twee dagen zag de vader de jongen eindelijk terug. Het zoontje stond te plassen. De vader was heel gelukkig dat hij zijn zoon terugvond. Uit dank liet hij een fontein maken. Op de fontein plaatste hij het beeld van een plassende jongen.
  • In een derde verhaal is de jongen een held. Vijanden wilden Brussel in brand steken. Ze staken een lange lont aan. Die liep naar een vat met buskruit. De mensen in Brussel merkten het gevaar niet. Maar een kleine jongen zag de vlam. Hij begreep meteen het gevaar. Er was geen water in de buurt. Daarom plaste hij op de lont. Het vuur doofde meteen. Nu merkten de mensen in Brussel wat er gebeurd was. Ze waren ontsnapt aan een groot gevaar. Uit dank lieten ze een beeld maken van de plassende jongen.