WordPress op je Personal Computer [1] (localhost)

Een lokale server-omgeving (localhost) voor WordPress opzetten

Je kan WordPress op je pc installeren om te leren of te testen.
De site die je opbouwt in deze omgeving, kan alleen door jou bekeken worden. Voor een openbaar toegankelijke website heb je een eigen domein en een webhostings-dienst nodig. Maar daarover een andere keer meer.

Ontwerpers van WordPress thema's of ontwikkelaars van plug-ins installeren WordPress op een lokale server-omgeving om het ontwikkelingsproces te versnellen. Een doorsneegebruiker kan deze omgeving gebruiken om plug-ins te testen of wijzigingen aan de site aan te brengen alvorens ze openbaar te maken voor het publiek.

Versies

Software Versie
Windows Windows 7
Wampserver 64-bit
2.5
Visual Studio 2012.4
VSU_4\vcredist_x64.exe (x64) - 11.0.61030
Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 Update 4

Waarom WAMP?

WAMP of WampServer heb je nodig om je eigen lokale server-omgeving op te zetten en WordPress te installeren op Windows. Er bestaan andere clients voor Windows, maar WAMP is gratis en makkelijk te gebruiken.

Wampserver installeren op mijn PC

Eerst ga je naar de WampServer website en daar download je de meest recente WampServer. Op hun downloadpagina heb je de  keuze tussen de 32-bits en de 64-bits versie. Mijn Windows-versie is een 64-bits-versie, dus kan ik verder aan de slag met de 64-bits versie.

Een pop-up waarschuwt je dan dat eerst Visual Studio 2012 (VC 11 vcredist_x64/86.exe) moet geïnstalleerd worden. Een link naar het Microsoft Download Center leidt je daarbij naar de volgende keuze: vcredist_arm.exe, vcredist_x64.exe of vcredist_x86.exe? Conform aan de voorgaande keuze, kan ik de 64-bits-versie downloaden, dus vcredist_x64.exe. De installatie van Visual Studio 2012 (run van het .exe-bestand) verloopt probleemloos.

Daarna download en installeer ik de 64-bits-versie van WampServer. Een Setup Wizzard begeleidt je daarbij. Er wordt aangegeven dat alle andere applicaties best eerst afgesloten worden. Na het accepteren van de licentie-overeenkomst ga je akkoord met de standaard bestandslocatie,  vraag je een "Quick Launch"-icoon aan te maken en bevestig je dat je de installatie wenst. De installatie begint daarna. Op zeker ogenblik vraagt WampServer naar de locatie van de default web browser. Per default wordt Internet Explorer voorgesteld, maar ik verkies Mozilla Firefox en geef dus de locatie van firefox.exe aan (bij mij onder c:/Program Files (x86)/Mozilla Firefox). Een volgende vraag betreft de SMTP-server en het mailadres dat gebruikt moet worden bij het uitvoeren van de mail()-functie. Ik laat de ingevulde default waardes voorlopig staan; die kunnen later nog altijd aangepast worden.

Op het laatste scherm van de installatie vink ik de optie 'opstarten' aan om de WampServer nu op te laden. In het vervolg zal ik WampServer kunnen opladen via het "Quick Launch"-icoon (via de Start-knop van Windows 7).

Vóór het opladen:

Vóór het opladen

This is some text!

Door het opladen of opstarten van WampServer verschijnt onderaan rechts van je scherm een bijhorend groen icoontje. Als je hierop klikt, dan open je een menu, waar we in een volgend artikel verder gaan met de installatie van een databank, nodig voor het beheren van een WordPress website.

Ná het opladen:

Na het opladen