Blendle.com, betaal per kranten- of tijdschriftenartikel

Wat is Blendle?

Blendle is een online dienst en webapplicatie, waar je door (digitale) kranten en tijdschriften kan bladeren en de gewenste artikels kan kopen en delen. Ondertussen zijn artikels uit de Nederlandse, Vlaamse, Amerikaanse en vanaf vandaag ook Duitse geschreven pers ter beschikking.

Lancering gebeurde in Nedrland in april vorig jaar in en de dienst telt inmiddels meer dan 400.000 gebruikers. Er wordt ook gewerkt aan een Amerikaanse versie; The Wall Street Journal, The Washington Post en The Economist zijn nu al in de kiosk te vinden.

Uit de Vlaamse pers zijn de kranten De Standaard en De Tijd, de tijdschriften van Knack en de Humo en de sportbladen Running.be en Cycling.be aanwezig.

Bijna 70 percent van de artikels worden aangekocht en gelezen op iPhones, Android en andere smartphones and tablets.

Op Android bestond dus een app met dezelfde dienst. Op het moment van schrijven is deze niet meer beschikbaar. Op Twitter kon je de vorige dagen wel lezen dat er hard gewerkt werkt aan een nieuwe Android-app en dat Bèta-testers werden gevraagd.

Blendle Trending is een dienst voor de iPhone. De app werkt anders dan de 'normale' dienst. In tegenstelling tot de website kun je in Blendle Trending niet bladeren door kranten en tijdschriften. Je krijgt in plaats daarvan iedere dag een selectie te zien van de interessantste artikelen van die dag of week.

Blendle zegt ook te werken aan een versie voor de iPad.

Hoe werkt Blendle?

Je een persoonlijke account aanmaken. Bij het aanmaken van de account moet je je gebruikersnaam, e-mailadres en voor- en familienaam invullen. Het opgeven van een profielfoto en eventuele abonnementen die je hebt op kranten en/of tijdschriften is optioneel.

Je kunt ook een account aanmaken door in te loggen op je bestaande Facebook-account met je Facebook- emailadres en wachtwoord.

Daarna kun je kranten, tijdschriften en andere media digitaal lezen, in de vorm van complete edities of separate artikels.

Je betaalt dus meestal per gelezen artikel en de prijzen variëren dan van tien tot tachtig eurocent. Je laadt eerst je online portemonnee op via creditcard of PayPal. Wanneer je portemonnee leeg is, waardeer je opnieuw 'manueel' op of je kiest voor automatisch opwaarderen. De betalingstransacties verlopen daarna naadloos: bij het openen van een artikel wordt je portemonnee gedebiteerd.  Het is mogelijk om het aankoopbedrag terug te vragen als je niet tevreden bent met een artikel. Artikels die je graag gelezen hebt, kan je 'liken' via de 'Goed Artikel' button. Aangekochte artikels blijven steeds beschikbaar.

Wanneer meerdere artikels uit dezelfde editie van een blad je interesseren, kun je overgaan tot de aankoop van de volledige editie.

Blendle slaat op welke artikels je via de dienst hebt gelezen (zodat je alles terug kunt vinden in je persoonlijke archief) en/of gedeeld, en welke mensen je volgt. Zo kan Blendle artikels suggereren en laten zien welke aangeraden worden door je vrienden, bekende en onbekenden. De door jou gedeelde artikels worden weergegeven in de Tijdlijn.

Je kunt artikelen ook delen via Facebook, Twitter en Google+.

Een nieuwigheid is de Blendle-knop op krantensites, waarmee je kan kiezen het artikel via Blendle te lezen.

Tweets over Blendle

Wow.... Huiselijk geweld vaak goedgepraat blendle.com/i/trouw/huisel…

Ploumen-affaire blijft katholieke gemoederen verhitten #NDnl - ND-site: buff.ly/2DKgZjs - Blendle: buff.ly/2DKIwRF

test Twitter Media - Ploumen-affaire blijft katholieke gemoederen verhitten #NDnl
- ND-site: https://t.co/2yNEhF8bSn
- Blendle: https://t.co/dfZg4TJ3r6 https://t.co/jCOOA2mQHC

Paus Franciscus huilt met misbruikslachtoffers in Chili #NDnl - ND-site: buff.ly/2mJ1Wyj - Blendle: buff.ly/2mIfM3P

test Twitter Media - Paus Franciscus huilt met misbruikslachtoffers in Chili #NDnl 
- ND-site: https://t.co/hxdYYkXu7j
- Blendle: https://t.co/Uf7E2nyiU9 https://t.co/Rc9e8KRUku

Deze ‘wonderchirurg’ heeft alles en iedereen om de tuin geleid. Inclusief de NBC-journalist die verliefd op hem werd 📝 @KoenVoskuil 📰 @ADnl 👉 blendle.com/i/ad/liegende/…

test Twitter Media - Deze ‘wonderchirurg’ heeft alles en iedereen om de tuin geleid. Inclusief de NBC-journalist die verliefd op hem werd

📝 @KoenVoskuil

📰 @ADnl

👉 https://t.co/LVdl1BvPHn https://t.co/GjaBD8JgR2

Lees dit artikel uit De Groene Amsterdammer: Vonnis te koop blendle.com/i/de-groene-am…

Profiel Peter Vandermeersch: redder van NRC, met een kort lontje 📰 @HPdeTijdNL 👉 blendle.com/i/hp-de-tijd/v…

test Twitter Media - Profiel Peter Vandermeersch: redder van NRC, met een kort lontje

📰 @HPdeTijdNL

👉 https://t.co/XFIcqevLFT https://t.co/0xz9nYNl7P

Alexander Klöpping: 'Achteraf gezien is Blendle te snel naar het buitenland gegaan.' quotenet.nl/Nieuws/Alexand…

test Twitter Media - Alexander Klöpping: 'Achteraf gezien is Blendle te snel naar het buitenland gegaan.' https://t.co/w7znbIcXFb https://t.co/kXKPBLvUYQ

Vandaag het meest gelezen: Hoe je de Amerikaanse president vertelt dat hij ontslagen is 📝 @jmeacham 📰 @TIME 👉 blendle.com/i/time/how-to-…

test Twitter Media - Vandaag het meest gelezen:

Hoe je de Amerikaanse president vertelt dat hij ontslagen is

📝 @jmeacham
📰 @TIME
👉 https://t.co/6CxSYj16CO https://t.co/s7Ss2RoKWx

Lees dit artikel uit De Standaard: Japan, waar geen populisten zijn blendle.com/i/de-standaard…

@BartNijman Ben benieuwd hoe lang Blendle het nog volhoudt. Kreeg 1/2 jaar Premium toegang bij verlenging Vodafone-abo. Krijg elke dag 20 totaal irrelevante artikelen. En dat is meteen ook alles wat je mag bekijken. Lekker ‘Premium’.

Bij de lancering van Blendle in Nederland

Waarom Blendle?

Oprichters Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn willen met Blendle het gebruiksgemak van iTunes naar het kopen van losse kranten- en tijdschriftenartikels brengen.

Bedoeling was en is zoveel mogelijk kranten en tijdschriften achter een 'vrij sexy' betaalmuur te plaatsen en het zo gebruiksvriendelijk te maken dat mensen opnieuw bereid zijn te betalen voor het journalistieke werk.

Maar waarom zouden mensen betalen wanneer er zoveel gratis wordt aangeboden op het internet? Uitgevers vechten voor de aandacht van lezers. Daarom publice(e)r(d)en vele kranten en tijdschriften hun verhalen gratis. Omdat deze veel gedeeld worden, wordt er gerekend op advertentiegeld. Maar dit business model houdt niet langer stand.

Daarom komen er meer en meer betaalmuren.

  • Een aantal artikels zijn gratis per maand; daarna moet je betalen.
  • Goede artikels zijn gratis; de echt goede moet je betalen.
  • Alles is te betalen. Klik op een link en je wordt verzocht een betalend abonnement te nemen.

Deze modellen hebben een gemeenschappelijk kenmerk: ze proberen mensen over te halen tot het inschrijven op betalende diensten. Maar op het internet houdt men niet zo van het betalen voor 'bundels', wat abonnementen op volledige edities toch zijn. Toch neigen uitgevers steeds meer naar strengere betaalmuren.

Veel jonge mensen hebben nooit betaald voor muziek of films. Tot de komst van Spotify en Netflix. Na een jaar Blendle bleken meer dan 250.000 (veel jonge) gebruikers bereid om te betalen voor kwalitatieve journalistieke artikels.

Kleine betalingen voor journalistiek werk vragen, kan werken, maar niet voor 'gewoon' nieuws. Mensen willen niet betalen voor iets wat ze elders gratis kunnen krijgen. Mensen betalen wel voor het achtergrondnieuws. Gedegen analyses. Opiniestukken. Lange interviews. En zo. Mensen betalen dus graag voor het 'waarom', niet voor het 'wat'.

Wie weet leidt dit tot (nog) betere journalistiek. Uitgevers worden immers gedwongen om te investeren in uitstekende journalistiek om op 'per artikel' basis te kunnen verkopen.

Raakten de uitgevers betalende abonnees kwijt?

Na bijna anderhalf  jaar, weet men bij Blendle dat een nieuwe groep klanten wordt aangeboord, klanten die eerder niet betaalden. Daarom kan en zal Blendle samenwerken met uitgevers om Blendle te integreren in hun apps en websites. Verleden week werden de eerste resultaten van zo een samenwerking zichtbaar (experiment).

Wie zijn de mensen achter Blendle?

Blendle telt inmiddels meer dan dan 70 medewerkers.

De oprichters zijn Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn.

In Vlaanderen is Alexander Klöpping vooral bekend door zijn bijdragen aan de televisie-talkshow 'De Wereld Draait Door', waar hij optreedt als technologie-expert. In een spin-off van hetzelfde programma, DWDD University,  gaf hij drie colleges over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Silicon Valley.

DWDD University - 1

DWDD University - 2

DWDD University - 3

One thought on “Blendle.com, betaal per kranten- of tijdschriftenartikel

  1. I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am lucky to find this website through google. Being intelligent is not a felony, but most societies evaluate it as at least a misdemeanor. by Lazarus Long. bacacdeafagc

Comments are closed.